Fairtrade goud en zilver - edelsmidfb.nl
51357
post-template-default,single,single-post,postid-51357,single-format-gallery,edgt-core-1.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Fairtrade goud en zilver

 

Naast het reguliere materiaal, goud en zilver dat via de Nederlandse leverancier voor 99% bestaat uit gerecyclede grondstoffen en goud dat wordt ingeleverd door klanten, werk ik vanaf nu ook met Fairtrade goud en zilver.
Of je nu op zoek bent naar een paar trouwringen, of een ander bijzonder sieraad, ik kan het op verzoek van fairtrade goud of zilver maken. Ook ben ik bezig met het ontwerpen en maken van een kleine fairtrade collectie.

 

Tegenwoordig is er voor een kleine goudsmid als ik, naast de oorspronkelijke licentiemethode die ingewikkeld aan te vragen en duur is, een eenvoudigere variant mogelijk. De registratie is gratis en eenvoudig en ik betaal nu per bestelling een paar euro licentiekosten aan de leverancier.

 

Nederland werkt met gerecycled goud


Goud is een duurzaam materiaal dat al honderden jaren staat voor waarde en zuiverheid. Het materiaal gaat niet verloren, maar wordt door zijn waardevolle eigenschappen steeds hergebruikt zonder enig kwaliteitsverschil.

 De vraag naar goud in Nederland kan voor bijna 100% worden gedekt door gerecycled goud dat wordt teruggewonnen uit aangeboden “afval” uit de goudbranche. De keten werkt op dit vlak al zeer duurzaam.
(bron: Bijou Moderne)

 

Eerlijke goudwinning in het vizier


Bedrijven die het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, kunnen op het gebied van eerlijke goudwinning toch een stap nemen.  Max Havelaar heeft zich tot doel gesteld om de leef- en werkomstandigheden van de mijnwerkers te verbeteren, daarbij rekening houdend met milieu, veiligheid, arbeidsrecht en kinderarbeid. Met Fairtrade goud heeft u goud in handen, dat goed gewonnen wordt en eerlijk verhandeld is.

 

Fairtrade goud


Wereldwijd werken er 16 miljoen mijnwerkers in de goudsector. Mijnwerkers staan aan de start van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze zijn vaak gedwongen om de prijs van een doorverkoper te accepteren, hoe laag deze ook is. Tevens is het delven van goud fysiek zwaar en gevaarlijk. Het delfproces gaat soms gepaard met blootstelling aan kwik en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Er gebeuren veel ongelukken en de werkomstandigheden zijn doorgaans slecht. Fairtrade wil hier verandering in brengen en stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Wanneer deze eisen worden gevolgd, ontvangen mijnwerkers een vaste prijs en een Fairtrade premie, waarmee zij gezamenlijk kunnen investeren in hun gemeenschap.

 

Betere levensstandaarden voor mijnwerkers


Nabij de 2e grote stad van Peru Arequipa is de mijnbouwgemeenschap van Macdesa gevestigd. Dankzij Macdesa hebben ongeveer 329 partners en 91 arbeiders een inkomen. Macdesa is Fairtrade gecertificeerd. De impact van de verkoop van Fairtrade goud is voelbaar. 

In Peru staat de wetgeving niet toe om vrouwelijke arbeiders in te huren. Macdesa maakt zich sterk om betere werkomstandigheden te creëren voor deze groep door afspraken te maken en het belangrijke werk dat zij doen te professionaliseren en uiteindelijk te integreren in de organisatie. 

De Fairtrade premie die de gemeenschap ontvangt wordt geïnvesteerd in huisvesting, veiligheidsmiddelen en in support voor de vrouwelijke arbeiders die ook op een veilige manier moeten kunnen deelnemen aan het proces.
( bron: Bijou Moderne)

 


kijk voor meer informatie op:
fairgold.org.
www.maxhavelaar.nl
www.solidaridad.nl

 

 

Waarom aanmelden bij fairgold.org
De hoofdreden om me aan te melden was om op verzoek van mijn klanten fairtrade sieraden te kunnen maken.
Het materiaal waar ik mijn sieraden van maak, is dus voor 99% van gerecycled zilver en goud. Gekocht bij Bijou Moderne of ingeleverd door klanten. Waarom zal ik dan zelf ook Fairtrade materiaal gebruiken? Deze vraag komt vaak naar boven. Als ik gerecycled materiaal gebruik hoeft niemand meer in de mijn te werken en wordt de aarde minder belast.

 

Op internet kwam ik een paper tegen van Rozemarijn S. van der Kloet, die een onderzoek heeft gedaan naar de beweegredenen van Nederlandse goudsmeden om met fairtrade materiaal te gaan werken. Erg interessant om te lezen en ook hier komt de vraag omtrent gerecycled versus fairtrade terug. Veel andere goudsmeden vragen zich dit ook af.

 

Maar werkt het ook zo? Als ik alleen gerecycled materiaal gebruik hoeft niemand meer in de mijn te werken. Wordt goud niet blijvend gedolven? Goud is waarde vast, er wordt veel in geïnvesteerd en er is dus veel vraag naar, zo lang het uit de grond te halen is zullen ze dit blijven doen. Mensen in onontwikkelde, arme, slechte gebieden waar goud delven een relatief snelle en makkelijke manier is om wat geld te verdienen zullen ze het blijven proberen ook al zijn de omstandigheden erg slecht. Alles om wat te kunnen eten. Het is juist in deze gebieden waar op kleine schaal gedolven wordt, waar het fairtrade systeem een alternatief kan bieden. Als er op deze plekken via fairtrade iets gedaan kan worden voor deze mensen dan is het dus toch ook belangrijk om fairtrade goud te verwerken. Is er geen vraag naar fairtrade materiaal dan blijven deze mensen werken in slechte omstandigheden.

 

Het verwerken van gerecycled materiaal is dus het beste voor het milieu en het gebruik van fairtrade/fairmined goud levert het meest op voor de mensen in en rond de mijnen.
De gedachte over het feit dat als er geen vraag is naar fairtrade materiaal er dus ook niets zal veranderen aan de leefomstandigheden van de mensen in de mijn kwam niet direct in mij op. Nu ik hier intensief over nadenk begint mijn visie hier op te veranderen. Misschien toch een deel fairtrade gaan gebruiken naast het gerecyclede materiaal? Het blijft een ingewikkelde kwestie, want wie houdt hier toezicht op? Krijgen deze mensen echt betere omstandigheden? Welke tussenpersonen worden hier weer rijk van? Etc.

 

Fairtrade serie
Ik ben in ieder geval begonnen met het ontwerpen van een nieuwe serie van alleen fairtrade materiaal.

Mijn inspiratie is de aarde met zijn structuren en vormen gezien van boven af.

Sieraden gemaakt van zilver en goud met kleuraccenten van emaille.
Een leuk, nieuw ontwerp en maakproces.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.