Fairtrade is nu Fairmined

Fairmined goud en zilver
In December 2014 introduceerde Max Havelaar een website waarmee Nederlandse goudsmeden toegang kregen tot Fairtrade Goud. Dit betekende een enorme stap voorwaarts voor consumenten en bedrijven tot fair en traceerbaar goud, maar helaas is Max Havelaar met ingang van 2020 hier mee gestopt.
Fairgold, bestaat niet meer en Nederlandse goudsmeden, waaronder ik zelf mogen zich niet meer profileren als Fairtrade goudsmid. De reden hiervoor is onduidelijk, te weinig vraag, omzet, garantie voor eerlijke handel of iets anders dat blijft de vraag.
Gelukkig is er, in samenwerking met de Nederlandse groothandel in edelmetaal en gereedschappen, nu een andere manier om eerlijk, verantwoord goud en zilver te kopen. Via de organisatie ARM (Alliance for Responsible Mining) dat het label Fairmined uitdraagt.
Wat is Fairmined?
Fairmined is een certificeringsinstantie gevestigd in Colombia. Ze ondersteunen kleinschalige mijnbouw en focussen op de sociale ontwikkeling en milieubescherming. Voorbeelden hiervan zijn dat ze alleen mijnen certificeren waar geen kinderarbeid plaatsvindt en mijnen waar veilig wordt omgegaan met chemicaliën. Daarnaast promoten ze gelijke behandeling van mannen en vrouwen. In tegenstelling tot andere mijnen, krijgen Fairmined gecertificeerde mijnen een toeslag voor hun goud. Deze toeslag wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de gemeenschap waar de mijnwerkers leven.
Vanaf heden ben ik een officieel gelicenseerd Fairmined edelsmid, d.w.z. dat u voortaan uw sieraden in Fairmined goud en/of zilver kan bestellen.

Verder werk ik uiteraard nog steeds bijna uitsluitend met gerecycled goud dat ik koop via de groothandel en omgesmolten goud van oude sieraden die ingeleverd worden.
Nederland werkt met gerecycled goud
Goud is een duurzaam materiaal dat al honderden jaren staat voor waarde en zuiverheid. Het materiaal gaat niet verloren, maar wordt door zijn waardevolle eigenschappen steeds hergebruikt zonder enig kwaliteitsverschil.
De vraag naar goud in Nederland kan voor bijna 100% worden gedekt door gerecycled goud dat wordt teruggewonnen uit aangeboden “afval” uit de goudbranche.
De keten werkt op dit vlak al zeer duurzaam.
(bron: Bijou Moderne)
Sorry, the comment form is closed at this time.