Fairtrade week 7 t/m 15 mei 2022 - edelsmidfb.nl
52110
post-template-default,single,single-post,postid-52110,single-format-standard,edgt-core-1.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Fairtrade week 7 t/m 15 mei 2022

Sinds 2020 ben ik een officieel gelicenseerd Fairmined edelsmid. Dit nadat Fairgold via Max Havelaar gestopt is.

Gelukkig is er nu eerlijk gewonnen goud en zilver via de organisatie Fairmined te krijgen.

In opdracht maak ik trouwringen of andere sieraden van Fairmined goud en zilver.

In de winkel is ook een Fairmined collectie sieraden uit eigen atelier te koop.

Deze collectie “Vogelvlucht” krijgt deze week, tijdens de Fairtrade week, extra aandacht.

Via Instagram wordt er elke dag een sieraad van deze collectie uitgelicht.

Wat is Fairmined?

Fairmined is een certificeringsinstantie gevestigd in Colombia. Ze ondersteunen kleinschalige mijnbouw en focussen op de sociale ontwikkeling en milieubescherming. Voorbeelden hiervan zijn dat ze alleen mijnen certificeren waar geen kinderarbeid plaatsvindt en mijnen waar veilig wordt omgegaan met chemicaliën. Daarnaast promoten ze gelijke behandeling van mannen en vrouwen. In tegenstelling tot andere mijnen, krijgen Fairmined gecertificeerde mijnen een toeslag voor hun goud. Deze toeslag wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de gemeenschap waar de mijnwerkers leven. 

Verder werk ik uiteraard nog steeds bijna uitsluitend met gerecycled goud dat ik inkoop via de groothandel en ik gebruik regelmatig omgesmolten goud van oude sieraden die ingeleverd worden.

Nederland werkt met gerecycled goud
Goud is een duurzaam materiaal dat al honderden jaren staat voor waarde en zuiverheid. Het materiaal gaat niet verloren, maar wordt door zijn waardevolle eigenschappen steeds hergebruikt zonder enig kwaliteitsverschil.
De vraag naar goud in Nederland kan voor bijna 100% worden gedekt door gerecycled goud dat wordt teruggewonnen uit aangeboden “afval” uit de goudbranche.

De keten werkt op dit vlak al zeer duurzaam.

(bron: Bijou Moderne)

Mijn winkel bevind zich in het Groenendaalkwartier welke is uitgeroepen tot eerste fairtradestraat in Nederland. In dit gebied in de binnenstad van Gouda is een zeer hoge dichtheid van fairtradewinkels. Het Groenendaalkwartier bestaat uit Lange en Korte Groenendaal, Naaierstraat en Achter de Vismarkt. Hier bevinden zich maar liefst elf winkels die zich fairtradedeelnemer mogen noemen. Zij voldoen aan de daarvoor opgestelde criteria van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland. De winkels zijn herkenbaar aan de stickers Fairtradegemeente Gouda die op de deur of etalageruit zijn bevestigd.

Kom bewust winkelen in deze straat, deze week staat Fairtrade nog meer in de aandacht.

Voor meer informatie over de fairtrade week in Gouda verwijs ik u naar onderstaande link.

https://www.fairtradegemeentegouda.nl/nieuws/fairtrade-week/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.