Garudaspeld, een bijzondere opdracht - edelsmidfb.nl
51252
post-template-default,single,single-post,postid-51252,single-format-gallery,edgt-core-1.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Garudaspeld, een bijzondere opdracht

Ik heb in opdracht deze speld mogen maken voor een man die in Indonesiƫ belangrijk werk doet en daar een oorkonde voor heeft ontvangen.

Hij wilde graag ter ere hiervan een speld laten maken.
Een bijzondere opdracht waarvan ik graag het proces beschrijf en laat zien hoe hij gemaakt is.

 

De klant had de oorkonde meegenomen en een afbeelding van de Garuda, het wapen van Indonesie.
Graag had hij ook een ster achter het wapen van Indonesie en het wapen op de buik van de Garuda in kleur.

 

Het was aan mij om dit te vertalen naar een speld.

De mythysche vogel kon ik laten graveren of gaan uitzagen. Het wapen wellicht in koud emaille, maar het formaat speelde hier een rol in. Het zou erg klein worden.

Ik heb gekozen om de vogel te gaan zagen in verschillende delen zodat hier ruimte in zou ontstaan.

Naar aanleiding van eigen werk heb ik voorgesteld om het wapen in kleur te printen en te voorzien met een laagje uv hars. Het materiaal werd messing en de ster in zilver.

De afbeelding van de Garuda heb ik op schaal geprint, op mijn materiaal geplakt en in delen uitgezaagd. Een intensief, precies karwei waar ik veel voldoening uit heb gehaald toen het resultaat zichtbaar werd. Het wapen komt in een zilveren kader dat ik uit strip maak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vogel heeft een vaandel tussen zijn poten met een tekst.

Deze wilde ik ook graag daadwerkelijk leesbaar weergeven.

In zilver heb ik de vaandel gemaakt en er met slagletters van 1mm de tekst ingeslagen.

Een stukje van de tekst staat achter de poten, maar de hele tekst is aanwezig.

 

 

 

 

 

 

Nadat alle delen bijgewerkt zijn kunnen de gezaagde delen op de zilveren ster gesoldeerd worden.

De achterkanten van de Garuda voorzie ik van een laagje soldeer, de reverspinnen worden op de achterkant van de ster gesoldeerd en ook het vaandel wordt op de juiste plaatsen aan de achterkant voorgesoldeerd.

Daarna positioneer ik alle losse delen op de juiste plaats op de zilveren ster, verhit het geheel tot het soldeer weer gaat vloeien en alles aan elkaar vast gaat zitten. Als laatste wordt het zilveren kader voor het wapen op de buik van de Garuda gesoldeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als alles goed gesoldeerd is, wordt het geheel schoon gekookt en afgewerkt.

Omdat messing snel oxideerd, dof wordt en van kleur veranderd, aan de lucht voorzie ik het geheel met een laagje vernis.

 

 

Als laatst plaats ik het papieren wapen in het kader en voorzie het van een laagje uv hars.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.