Van tandengoud tot trouwringen - edelsmidfb.nl
51116
post-template-default,single,single-post,postid-51116,single-format-gallery,edgt-core-1.4,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Van tandengoud tot trouwringen

 

 

Een stel komt binnen met een hoeveelheid kronen en hebben het verzoek om hun trouwringen te laten maken van het goud dat hier uit zal komen.

Een bijzonder idee, maar ik moet even uitzoeken wat hier de mogelijkheden voor zijn.

 

 

 

 

 

Het materiaal.

De tanden smelten en het materiaal gebruiken is niet mogelijk door alle verschillende metalen die samengevoegd worden om een ideale legering te krijgen voor in de mond. Dit wordt vaak slecht onbruikbaar materiaal.

Na wat navraag kom ik bij de Waarborg. Zij kunnen alle verschillende waardevolle metalen uit de kronen halen.

Het pure goud kan ( voor een deel) als metaal uitbetaald worden en de andere waardevolle metalen naar hun waarde in geld.

Heel fijn, dat pure goud kan ik zelf legeren tot 14 ct geel goud door zilver en koper toe te voegen.

Het wit goud bestel ik wel omdat dit door het palladium dat er aan toegevoegd is lastig zelf te smelten is.

Het stel is erg blij dat in ieder geval een deel van hun ringen echt van het tandengoud gemaakt wordt.

 

 

Het ontwerp.

 

Zij laten mij verschillende voorbeelden van trouwringen zien en vertellen wat ze precies aanspreekt aan de verschillende ontwerpen. Met deze voorbeelden en vooral ook hun opmerkingen in mijn hoofd maak ik een aantal proefringen in messing en alpaca. Vanwege de ideeën die ze hebben ga ik dit keer voor het maken van proeven ipv schetsen.

Ik wil zelf ook ruimtelijk zien hoe de ringen uitpakken. Misschien wel iets meer werk, maar ik heb nu zelf ook weer nieuwe ideeën voor een set trouwringen.

 

 

 

Het maken van de ringen.

Nadat ik berekend heb hoeveel zilver en koper toegevoegd moet worden aan de pure goud grenailles kan ik het materiaal gieten tot een staafje geel goud van 14 ct.

Dit wals ik tot een strip van 2 mm breed en 1 mm dik. In wit goud heb ik een strip van dezelfde afmeting zodat ik deze kan samenvoegen via solderen tot een vierkante draad van 2×2 mm dik.

 

Deze draad is de basis voor de ring met de halve draai.

 

In het midden maak ik een halve draai zodat bij de ene helft van de ring wit goud en de andere helft geel goud aan de buitenkant te zien is. Nu voorzichtig de ring rondzetten zonder de draai te beschadigen en de uiteinden aan elkaar solderen. Daarna de ring rond maken en afwerken tot zijdeglans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dames ring is klaar.

 

Om de heren ring een stoerder uiterlijk te geven komt daar nog een 3mm wit gouden ring tegen aan.

Als deze ring rond is en de zijkant strak gemaakt is, soldeer ik de ringen tegen elkaar en werk alles zijde glans af.

 

Ik ben erg tevreden met het eindresultaat.

Een set persoonlijke trouwringen waarin de wensen van het stel en hun eigen materiaal in een eenvoudige, maar bijzondere vormgeving tot uiting zijn gekomen.

Wit en geel goud gecombineerd met beweging door de draai.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.